Van Odijk naar Bunnik

(De Wilde Rijn)

Al in 1288 lag er een brug op de plaats waar nu de Odijkerbrug (Zeisterweg) ligt. Eeuwenlang werd er op deze brug tol geheven. Na het passeren van de Zeisterweg stroomt aan de noordkant van Odijk de rivier korte tijd parallel met de snelweg A12.

Het is nu een breed water geworden. In de rivier ligt schijnbaar een schiereiland. Op sommige kaarten, zoals de stadsplattegrond van Odijk, is dit afgebeeld als een eiland. Enkele tientallen meters verderop komen we een echt riviereiland tegen. We zitten dan ter hoogte van de ijsbaan langs de Singel.

Enkele honderden meters verder stroomt de Kromme Rijn langs het gemeentehuis en verandert ze van koers richting de A12. De rivier loopt kaarsrecht.

A12 en spoorlijn

Daar bij de Schoudermantel stroomt de Kromme Rijn onder de A12 door. Het is een akelig stukje. Na de passage van de snelweg stroomt de Kromme Rijn door industriegebied De Rumpst, in Bunnik. Hier ziet de Kromme Rijn er weer een stuk beter uit.

De rivier verlaat het bedrijventerrein en stroomt onder de spoorlijn Arnhem-Utrecht door. De bebouwde kom van Bunnik is bereikt en langs luxe villa's stroomt de rivier naar de Julianabrug en de oude dorpskern van Bunnik. Hier wordt de eerste boot gezien. Met thuisplaats: Bunnik.

Van Bunnik naar Utrecht (1)

Volg de Kromme Rijn

> De inlaat in Wijk bij Duurstede
> Van Wijk naar Cothen
> Van Cothen naar Werkhoven (1)
> Van Cothen naar Werkhoven (2)
> Van Werkhoven naar Odijk
> Van Bunnik naar Utrecht (1)
> Van Bunnik naar Utrecht (2)
> De Kromme Rijn in Utrecht