Van Cothen naar Werkhoven (1)

(De Engen Rijn)

In Cothen ligt een sluis- en stuwcomplex. Het systeem dateert uit 1865 en was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is aangelegd door het Ministerie van Oorlog. De vorige sluis lag onder de Cotherbrug, zodat er altijd voldoende water stond in de Cothergrift.

De sluis wordt niet meer gebruikt. Scheepvaart is immers op dit deel van de Kromme Rijn niet mogelijk. De stuw erachter regelt het waterpeil in dit deel van de Kromme Rijn. Bij de stuw is een vispassage aangelegd.

Bij het verlaten van Cothen stroomt de rivier langs Riederweerd, Bloemenweerd, Hoge weerd, Heiligenweerd en Ossenwaard (links). Dit waren gebieden die regelmatig onder water liepen wanneer de rivier buiten haar oevers trad. Ook nu is aan de rivier terug te zien dat er niet altijd een steile rechte kant is.

De eerste afgesneden meander
Voorbij de Ossenwaard komt er een scherpe meander in de rivier. In 1870 besloot de eigenaar van de rivier, het Ministerie van Oorlog, deze bocht af te snijden met een kanaal. Hierdoor zou de tweede ring met forten van de Hollandse Waterlinie eerder water krijgen uit de Kromme Rijn. Sinds die tijd stroomt een deel van het water via het kanaal en een ander deel via de Oude Kromme Rijn en de Caspargouwsewetering naar het Amsterdam-Rijnkanaal.
De Oude Kromme Rijn
Het eerste deel van de Oude Kromme Rijn is verbreed. Dit om water indien nodig snel naar het Amsterdam-Rijnkanaal te kunnen afvoeren. Zoals bijvoorbeeld in maart 1998 toen extreme regenval voor een crisissituatie rond de Kromme Rijn zorgde.

Wanneer we de Oude Kromme Rijn volgen komen we uiteindelijk uit bij een brug. Deze brug verbindt Molenspoor met Caspargauw. De Oude Kromme Rijn is een redelijk brede rivier.

Na de aansluiting met de Caspargouwsewetering blijft er weinig meer over van de Oude Kromme Rijn. Een soort brede sloot slingert zich vervolgens terug in de richting van de N229. De rivier verlaat nu de gemeente Wijk bij Duurstede.


Van Cothen naar Werkhoven (2)

Volg de Kromme Rijn

> De inlaat in Wijk bij Duurstede
> Van Wijk naar Cothen
> Van Cothen naar Werkhoven (2)
> Van Werkhoven naar Odijk
> Van Odijk naar Bunnik
> Van Bunnik naar Utrecht (1)
> Van Bunnik naar Utrecht (2)
> De Kromme Rijn in Utrecht