Van Bunnik naar Utrecht (2)

(Kromme Rijn)

Amelisweerd
Utrecht komt steeds dichterbij en opeens zijn de gebouwen van de Uithof zichtbaar. De Kromme Rijn maakt echter een slinger naar het zuidwesten en passeert Fort Rijnauwen, het eerste Waterliniefort dat de rivier tegenkomt.

De omgeving wordt weer bosrijk en het prachtige landhuis Rhijnauwen met koetshuis wordt zichtbaar. Het huidige aanzien dateert uit de 18e eeuw, maar de eerste vermeldingen komen uit 1304. Muren van het oude gebouw zijn nog steeds zichtbaar.

De rivier stroomt verder en passeert Oud-Amelisweerd (1770). Een huis waar koning Lodewijk Napoleon Bonaparte nog acht dagen heeft gewoond. Meer naar het westen zijn veel bomen zichtbaar en dat is begrijpelijk zo langs de rand van dit bos.

2000 jaar geleden slingerde Rijn verder naar het zuiden. Ze liep toen langs Fectio ter hoogte van de snelweg A12. Hier was een grote haven aangelegd. Een belangrijke basis voor de Romeinen. De huidige route die de Kromme Rijn volgt, was vroeger de route van de Vecht.

Wanneer de rivier terugbuigt naar het noordwesten, gaan we ineens een prachtig dicht bos in. Dit is net als bij Beverweerd prachtig. Alleen bij Amelisweerd is het traject door het bos langer. Op de achtergrond horen we constant het geluid van de snelweg A27. De gemeentegrens tussen Bunnik en Utrecht is vanaf nu midden op de rivier te vinden. De linkeroever is Utrecht, de rechteroever Bunnik.


Wanneer we het bos uitkomen is het geluid van de A27 duidelijk hoorbaar. Logisch want de Kromme Rijn stroomt parallel aan de snelweg en nadert deze op sommige punten tot op 60 meter afstand.

Rechts zijn de hoge gebouwen van de Uithof zichtbaar en links is verstopt een waterliniefort zichtbaar. Na 900 meter draait de rivier naar links en gaat ze onder de snelweg door. Een betonnen einde van dit prachtige traject.De Kromme Rijn in Utrecht

Volg de Kromme Rijn

> De inlaat in Wijk bij Duurstede
> Van Wijk naar Cothen
> Van Cothen naar Werkhoven (1)
> Van Cothen naar Werkhoven (2)
> Van Werkhoven naar Odijk
> Van Odijk naar Bunnik
> Van Bunnik naar Utrecht (1)
> De Kromme Rijn in Utrecht