Van Bunnik naar Utrecht (1)

(Kromme Rijn)

Van Bunnik naar Utrecht is ongetwijfeld het mooiste traject langs de Kromme Rijn. Het volgen van de rivier gaat het beste via het in 1635 aangelegde jaagpad.

Bij het oude dorp van Bunnik loopt de Kromme Rijn zomaar door een stukje historie. Kenmerkend zijn de witte huisjes die dateren uit 1634. Op de achtergrond staat de dorpskerk van Bunnik met een toren uit ongeveer het jaar 1200. De Bunnikerbrug zelf is uit 1636 en vormde lange tijd de brug naar Zeist. Net als in Odijk, werd ook hier tol geheven.

Direct na de Bunnikerbrug is met enige fantasie de oude loswal van Bunnik te zien. Het terrein is plaatselijk hoog en op het moment dat dit geschreven wordt (september 2009) afgezet met linten, omdat een deel is ingestort. Het gebruik van de loswal is tussen 1930 en 1940 gestaakt. Vervoer per trein kwam toen in de mode.

Riviereilanden
Ten noorden van Bunnik liggen in de Kromme Rijn over een afstand van ruim één kilometer enkele lange riviereilanden. Het is een stukje prachtige natuur met aan de linkeroever ook nog een versterkt huis/boerderij De Beesde (eerste vermelding 1395, maar daarna flink verbouwd).

Daar waar de riviereilanden ter hoogte van Niënhof zijn onderbroken, is een prachtig gebied te zien. Hier bij Niënhof was ooit een haventje. Een open rondvaartboot ligt hier nog en vaart af en toe uit. Het water aan de linkerkant van de riviereilanden is gegraven. Dit is de hoofdvaart. De rechterkant is de orginele rivierloop en natuurgebied. Varen wordt hier niet op prijs gesteld.

Bijna aan het eind van de riviereilanden komt de Hakswetering met water uit Zeist uit op de Kromme Rijn. 2000 jaar geleden liep de Rijn via Zeist en kwam ze in deze omgeving terug op de huidige route. De Kromme Rijn wordt breder.

Van Bunnik naar Utrecht (2)

Volg de Kromme Rijn

> De inlaat in Wijk bij Duurstede
> Van Wijk naar Cothen
> Van Cothen naar Werkhoven (1)
> Van Cothen naar Werkhoven (2)
> Van Werkhoven naar Odijk
> Van Odijk naar Bunnik
> Van Bunnik naar Utrecht (2)
> De Kromme Rijn in Utrecht