Steden en dorpen

Dankzij de Kromme Rijn zijn verschillende steden en dorpen ontstaan. Wijk bij Duurstede en Utrecht zijn zonder uitzondering de meest interessante.
Wijk bij Duurstede
In het jaar 1122 werd een dam aangebracht in de Kromme Rijn. Waar ligt deze dam nu en hoe werden de stadsgrachten voorzien van water? Volg de gracht die in een oude rivierbedding is aangelegd. En hoe zat het ook alweer met Dorestad?

De dam in Wijk bij Duurstede
De gracht van Wijk bij Duurstede
Dorestad
Cothen
Cothen ligt in een rivierbocht en is voor een groot deel omgeven door de Kromme Rijn. Kasteel Rhijnestein langs de Kromme Rijn was eeuwenlang het belangrijkste gebouw van Cothen. Een stukje historie van Cothen.

Lees verder

Werkhoven
Ooit lag Werkhoven aan de (Oude) Rijn, maar voor het doorgaande verkeer tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede was de rivierarm bij Werkhoven niet handig. Werkhoven kwam in 1440 aan een afgesneden arm te liggen. Een stukje historie van Werkhoven.

Lees verder
Odijk
Odijk ligt in een rivierbocht en is grotendeels omringd door de Kromme Rijn. Het pad langs de Kromme Rijn is een mooi stukje. Een klein stukje historie van Odijk.

Lees verder
Bunnik
Bij Bunnik is de Kromme Rijn op zijn mooist. Met de vele riviereilanden, de verschillende bossen en de oudere gebouwen aan het water maken dit deel bijzonder. Zelfs Napoleon wilde er wonen. Een stukje historie van Bunnik, dat rond het jaar 900 begint.

Lees verder
Utrecht
De Kromme Rijn is bepalend geweest voor het ontstaan van Utrecht. Romeinen, bisschoppen en een groot handelscentrum waren bepalend voor de geschiedenis van Utrecht.

Lees verder