De dam in Wijk bij Duurstede

De plek waar de dam in het jaar 1122 werd gemaakt in opdracht van de Utrechtse bisschop Godebald staat enigzins ter discussie bij historici. Aangenomen wordt dat deze dam is neergelegd op de plek van de huidige Lekdijk, ter hoogte van Kasteel Duurstede. Om precies te zijn daar waar de Lekdijk Oost overgaat in de Havenweg. De dam was een waterkundig hoogstandje voor die tijd en ruim 100 meter breed.

Andere historici denken dat de dam midden in Wijk bij Duurstede heeft gelegen, ter hoogte van de Peperstraat. De oude loop van de Rijn liep namelijk tot ongeveer het jaar 1300 dwars door Wijk bij Duurstede. De rivier was in die tijd niet meer zo breed dan in de eeuwen ervoor. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden geeft in elk geval aan dat de Dam op de eerst genoemde plaats heeft gelegen.

Nadat de dam was aangelegd, stroomde het rijnwater via de Lek naar zee en niet meer via de Kromme Rijn. Vele jaren later werd achter de dam een Donjon van Kasteel Duurstede (1270) en een stadsmuur met gracht (vanaf 1300) gebouwd.

De gracht werd aangelegd in een oude rivierbedding van de Rijn uit ongeveer het jaar 600 na Christus. De Donjon is vlakbij de oude plek van Dorestad gebouwd.

De duiker
In de dijk heeft tussen 1675 en 1988 een duiker gelegen, die de gracht en dus ook de Kromme Rijn van water voorzag. (Daarvoor lag deze op een andere plaats aan de oostkant).

De duiker was constant een punt van discussie. Wie was de baas over de duiker en hoeveel water moest erin? Op stadsplattegronden is de waterinlaat nog in de uiterwaarden terug te zien. In de praktijk is deze inham verzand, iets dat vroeger ook regelmatig gebeurde. Wie nu ter plaatse goed kijkt (foto boven) ziet dat de uiterwaarden enigszins anders eruit ziet.De gracht van Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede

> De gracht van Wijk bij Duurstede
> De inlaat in Wijk bij Duurstede
> Van Wijk naar Cothen
> Dorestad